titre-hama2
b-hama3
Onze geschiedenis

Onze geschiedenis

Het opvangcentrum « Les Pétunias » opende haar deuren op 1 september 1978, dankzij het dynamisme en de vastberadenheid van Mevrouw Foulon die graag een levensplaats wou openen voor volwassen mentaal gehandicapte personen waar ook haar zoon terecht zou kunnen.

Voorstelling

Voorstelling

« Les Pétunias » is erkend door de COCOF en biedt onderdak aan 20 volwassen mannen en vrouwen.

We zitten in Elsene, niet ver van het kerkhof, in een levendige buurt met veel handelszaken vlakbij de franstalige “Université Libre de Bruxelles”. Dit is bijzonder gunstig voor de inclusie van de mentaal gehandicapten en ze hebben er toegang tot heel wat faciliteiten (winkels, cafés en restaurants, openbaar vervoer…). De bewoners maken er dan ook heel geregeld gebruik van.

Het gebouw van « Les Pétunias » telt een gelijkvloer en twee verdiepingen. Op de benedenverdieping bevinden zich de gemeenschappelijke ruimten zoals de keuken, het salon, de tuin en ook een paar kamers en een badkamer voor mensen met beperkte mobiliteit. Op de 1steen de 2de verdieping zijn er uitsluitend kamers. In totaal hebben we 6 kamers voor 2 personen en 8 eenpersoonskamers. Op elke verdieping is er een badkamer en een douche evenals een apart toilet.

Onder de medewerkers zijn er opvoeders, een maatschappelijk assistente, boekhoudkundig en secretariaat personeel, een technisch team en een directielid. Indien de bewoners speciale opvolging nodig hebben, komen er externe dienstverleners zoals verplegers of kinesitherapeuten die ons team versterking bieden.

Om de twee weken en in functie van de behoeften, komt een algemeen geneesheer langs voor raadplegingen.

Het centrum is 24u/24 en 7d/7 open. De mensen die er wonen zijn er thuis, in een veilige en aangename omgeving. Daar werken wij aan.

Collectief project

Collectief project

Luisteren, begrijpen, aanmoedigen. Het opzet van ons collectief project bestaat uit een benadering die volledig gericht is op de persoon (Carl Rogers). Het is onze taak de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van onze gasten te waarborgen. Wij willen dit SAMEN met hen doen door ze een centrale plaats te geven bij het nemen van beslissingen en door ze inzicht te geven in het begrip « keuze ». We geven hen dan ook verantwoordelijkheden om hen te doen inzien welke de gevolgen kunnen zijn van een keuze. Wij houden bij onze begeleiding rekening met hun wensen, hun behoeften en de mate waarin ze zelfstandig kunnen handelen. Luisteren, delen, uitwisselen en het kader zijn essentiële elementen om onze taak te kunnen volbrengen in een geest van respect voor de andere.

Leven in HAMA 3

Leven in HAMA 3

De meeste bewoners van « Les Pétunias » leiden een actief leven. Van maandag tot vrijdag gaan ze naar een dagcentrum van 9u tot 16u15. De ouderen blijven de hele dag in “Les Pétunias ».

Hier volgt het programma van een typische weekdag, met hier en daar, indien nodig, wat individuele aanpassingen.

  • 7h : opstaan en ontbijt
  • Tussen 8u en 8u30 : vertrek naar de dagcentra: de meest zelfstandigen gaan alleen, te voet of met het openbaar vervoer. De anderen worden begeleid door de opvoeders, te voet of met een minibus.
  • 12u30 : warme maaltijd voor diegenen die in « Les Pétunias” blijven
  • 16u15 : vertrek uit de dagcentra, hetzij alleen of samen met de opvoeders
  • 16u30 : vieruurtje (yoghurt, fruit, cake… en een kop koffie of een frisdrank)
  • 18u : avondmaaltijd (boterhammen met kaas of fijne vleeswaren, soep, gemengde salades…)
  • Tussen 18u30 en 21u : verzorging en pyjama’s aantrekken.
  • ‘s Avonds : TV, muziek, karaoké…

Gedurende het weekend gaan sommige van onze bewoners naar hun familie. Voor diegenen die in het centrum blijven is de uurregeling soepeler en ze mogen dan opstaan wanneer ze er zin in hebben. ‘s Middags is er een warme maaltijd voor iedereen en er worden activiteiten voorgesteld zoals wandelingen, een voetbalmatch bijwonen, een feestelijk uitstapje, feestjes organiseren of barbecues…

Onder toezicht van onze huisdokter maakt ons educatief en sociaal team samen met de bewoners afspraken bij de dokter of bij de tandarts.

De administratieve opvolging, de organisatie van de vrije tijd (sportactiviteiten, artistieke en culturele activiteiten…), de vernieuwing van hun toiletgerief … zijn zoveel meer taken. Maar de belangrijkste taak, en de taak die het meest aandacht , beschikbaarheid en welwillendheid vergt, is de dagdagelijkse begeleiding van de bewoners. Hun frustraties, de beperkingen van het samenleven, de vreugdes, de hoop, worden met hen gedeeld en ontcijferd. Zeer dikwijls blijkt begeleiding noodzakelijk om hen de kans te geven dit soort gevoelens uit te drukken.

Om iedereen de kans te geven met de dagelijkse sleur te breken, andere dingen te ontdekken en zichzelf te ontdekken, gaan al onze gasten met vakantie. Sommige verblijven worden jaarlijks georganiseerd door « Les Pétunias », andere door externe gespecialiseerde instellingen.

Actualiteit

Actualiteit

De vernieuwing van de vloeren, de opstelling van individuele kasten voor elke bewoner, de plaatsing van een nieuwe cv-ketel, de renovatie van de toiletten, de transformatie van de keuken, de eetkamer en de woonkamer, de aankoop van nieuwe meubels … Zoveel projecten uitgevoerd in de afgelopen 8 jaar.

Binnenkort wordt er een nieuwe lift geplaatst. Daarnaast stellen we een dossier samen met het oog op de vernieuwing van de kaders, om zo het akoestisch en thermisch comfort te verbeteren dankzij een isolatie die voldoet aan de laatste normen.

Contact

Contact

Voor bijkomende informatie kunt u ons contacteren op :

HAMA 3 – les Pétunias

Kroonlaan 552-554 ,
1050 Elsene

Directie : Pascale Tomsin

Tel.: 02/649 74 56

Email: direction@lespetunias.be

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.